Kleding Stoffen

Marike: “Ben jij een “koukleum” of juist een “fluitketel”?”

Stel…

Je hebt ein-de-lijk een keuze kunnen maken uit Tantilly’s geweldige collectie, maar er is nog een lichte twijfel… De print en de kleuren zijn helemaal jij, je hebt ‘m voorbij zien komen op verschillende modellen, en hier staat ECHT jouw naam op! maar…. je vraagt je (terecht) af: hoe voelt deze stof? Warm, koud, ademend, soepel of stug, moet ik wel of niet strijken? Speciaal voor alle ijsklompjes, heteluchtballonnen en alles wat daartussen zit, leek het me leuk daar eens iets over te schrijven. In deze blog ga ik vertellen over de eigenschappen van stoffen!

Laten we beginnen met een ideale stof die een natuurlijk gevoel geeft, dat snel vocht opneemt en toch een zachte structuur heeft: KATOEN!

Katoen is ademend en makkelijk in onderhoud. Deze stof is supersterk en duurzaam. Dat wil zeggen dat je er heel lang plezier van gaat hebben. Wat verder erg fijn is aan katoen is dat het warm voelt in de winter en fris in de zomer, je katoenen aankoop is dus een heus “vier seizoenen” item! Persoonlijk vind ik het ook een fijn idee dat slechts 10% van het ruwe gewicht bij de verwerking verloren gaat, hoppa! Kortom, een stof van 100% katoen is een fijne allemansvriend die helemaal “naar je gaat zitten” zoals je jeans dat vroeger deed toen er nog geen stretch in zat. Dat gevoel! Waar je rekening mee moet houden als je voor een katoenen item gaat, is dat het iets kan krimpen en wat kreukelig kan worden in de was, en de stof rekt niet.

Het is mooi, benadrukt prachtig de vrouwelijke vormen en draagt heerlijk licht…. ik heb het over: VISCOSE. Op deze foto draagt Clasien een prachtige “Twisted stretch top” gemaakt van viscose, met een lieflijke bloemenprint. Doordat de stof enorm rekbaar is, is het zó perfect voor dit model! Ook Tantilly’s fijne leggings zijn om deze reden gemaakt van zachte viscose. Viscose valt onder de zogenaamde “halfsynthetische” stoffen en dit ademt erg goed. Ook neemt viscose goed vocht op en blijft het luchtig aanvoelen bij warme temperaturen. Hiernaast is viscose ook nog vormvast, kreukvrij, en behoudt het goed haar kleur!

Kijk onze Monique eens shinen op deze foto, in de geweldige Sofia Trumpet Dress. Deze is ook gemaak van mooie viscose. Je ziet meteen dat deze stof een zeer luxe uitstraling heeft. Hiermee kun je toch bij alle gelegenheden prima voor de dag komen?

Dit superhandige stofje is de laatste jaren enorm in populairiteit gestegen, ik heb het over: TRAVELSTOF.

Heb jij, net als de dame op deze foto, niet een hele hechte band met je strijkijzer en gaat er bij jou nog wel eens iets ‘net niet helemaal’ goed met wassen, dan is travelstof voor jou gemaakt! De naam zegt het al, hier is geen kreukel in te krijgen, je kunt het gewoon rond laten slingeren, er vanalles bovenop leggen en het zo in je koffer proppen. Superhandig voor de creatieve rommelkonten onder ons! Deze stof is supersnel droog, pluist en pilt absoluut niet en is licht in het dragen. De kwaliteit van travelstof is erg hoogwaardig en het zit ook nog eens super comfortabel en is rekbaar en ademend. Op de foto draag ik de Nieuwe Lilou Jurk, en die is gemaakt van een iets dikkere en kwalitatief goede travelstof. Ook de populaire Belize broeken zijn hier dit jaar van gemaakt.

Ons model Hilde draagt hier o.a. een heerlijk warm Noa Nova vest met een top en een rokje, maar ik wil het graag hebben over het vest dat gemaakt is van een prettige mix van 70% acryl en 30% polyamide. Naast het Noa Nova vest (lange versie) is ook het Tantaya vest (korte versie) hiervan gemaakt.

Synthetische vezels hadden vroeger een wat minder goed imago omdat ze stroef en onhandelbaar zouden zijn, maar dit is al lang niet meer het geval! De fijne, behaaglijke vesten van Tantilly hebben het tegendeel al lang bewezen! De acryl is geen temperatuur regulerend materiaal, en dat maakt het dus juist uitermate geschikt voor vesten. Aha! Vest los-dicht-aan-uit gevalletjes worden hier trouwens ook erg blij van. Bijkomend voordeel van deze mix is dat de kleur niet vaal wordt en dat je vest zijn vorm mooi zal behouden. Ook is deze stof zeer geschikt voor mensen met een allergie omdat het geen lanoline bevat.

Margriet staat hier mooi te wezen in een super comfortabel jurkje van TANTILLY’S WARME WINTERSTOF.

Dit is een heerlijk warm en rekbaar stofje dat niet glad, maar wel zacht aanvoelt. Deze stof valt mooi soepel en is ook prima vormvast. De kleuren vervagen niet en de print blijft prachtig. Ook droogt de stof erg snel. Er zijn inmiddels best veel modellen Tantilly jurkjes in de collectie van deze unieke stof, zoals bijvoorbeeld; de Zoe Dress, Maddie Dress (zie foto) Peggy Dress, Karen Dress en ook de Priscilla Sweater is gemaakt van deze behaaglijke stof. Een echte aanrader voor de koukleumen onder ons en goed te combineren met een warm vest en er kan eventueel ook nog prima een (thermo)shirt met lange mouwen onder. Been there, done that! Je kunt hier prima één of twee leggings over elkaar onder dragen. En paar warme, stoere boots eronder en klaar!

Lekker zacht met een super-de-luxe uitstraling: RAYON

De mooie dubbelzijde sjaal die Ivana draagt op deze foto is gemaakt van rayon. Dit is een supergladde stof die toch heel prettig aanvoelt. Rayon wordt ook wel kunstzijde genoemd en is een semi kunstmatige stof met een natuurlijke basis. De stof is ontzettend populair door haar luchtige en soepele eigenschappen. Je kunt het dus prachtig draperen, wat het uitermate geschikt maakt voor een sjaal! Tadaa!!Ook voelt de stof niet zwaar om je nek wat ook erg fijn is.

 

Wel rekbare stof, in tegenstelling tot katoen, die hierdoor perfect valt: STRETCH KATOEN. Onze Amber laat hier een supertof Lilou Shirt zien van stretch katoen. Voordeel van deze stof is dat ze kan meerekken onder spanning, maar hierbij wel haar orginele pasvorm behoudt. En hier kan ik over meepraten omdat ik er bijstond toen deze foto werd gemaakt. (in hetzelfde shirt, een maat te klein) Zie je dus niks van, haha! Dit maakt het stofje wel zeer geschikt voor getailleerde kledingstukken en ook deze stof is erg comfortabel en strijkvrij!

 

Zo zie je maar dat de stoffen bij Tantilly, naast mooi, ook van goede kwaliteit zijn en dat er door eigenaresse Chantal tijdens haar ontwerp proces, erg goed wordt gekeken welke stof het best past bij welk kledingstuk! Nog een paar tips voor als je lang van deze mooie stoffen wilt genieten:

 

*was op lage temperaturen en niet vaker dan nodig (luchten kan ook)

*was je Tantilly’s nooit tegelijk met spijkergoed

*hang je kleding direct na het wassen, uit op een kleerhanger

*gebruik een waszak voor tere, kwetsbare stoffen

 

Liefs Marike

49 Reacties

 1. An Despeghel zegt:

  Heel erg leuk om te lezen en interesant om te weten…zuiver katoen draag ik het liefst maar kreukt inderdaad snel en je kan niet anders dan te strijken…dan neem ik gewoon wat van alles wat en hoef ik niet alles te strijken zoals de peggy heb ik er wel 5 van hoef je niet te strijken maar voelt zo supergoed en heerlijk warm…in de zomer moet ik wel meer strijken…al dat katoen ? maar ik heb het er wel voor over…mooie blog…kijk uit naar volgende ?

 2. Leuke blog, mooie omschrijving van alle stofjes.

 3. Dat is nog eens goede info, daar wordt je wijzer van. Ik wel in ieder geval. Ondanks de info kom ik toch het liefste eens zelf naar de winkel om te kijken, voelen en passen. Ja, bestellen kan best, is heel handig enzo, maar toch, het is veel gezelliger en fijner ff naar de winkel te gaan. Zodra het weer kan, plan ik een dagje shoppen en kom ook zeker bij jullie aan!

 4. Ella Kwakkestein zegt:

  Mooi overzicht zo.
  Ik denk dat ik vam allemomschrevem stofjes wel
  Iets in de kast heb hangen ondertussen. En ze zijn me bij verschillende gelegenheden allemaal even lief.

 5. Yvonne zegt:

  Interessante blog over de verschillende materialen. Ik heb van alles iets in de kast hangen.
  Ik ga meestal voor de laagjes. Kan er altijd iets uit als ik van ijsklomp naar fluitketel ga ?

  1. Ingeborg zegt:

   Ik moest even wennen aan de stofjes van Tantilly. Ik was eigenlijk altijd van de standaardstoffen. Ben ook een echte koukleum. De warme stoffen van Tantilly zijn dan heerlijk. Zomers draag ik graag luchtig. Ik ben blij met Tantilly

 6. Wauw wat een interessante blog Marike! Super leuk om te lezen! Groetjes Hilde

 7. Hindrikje zegt:

  Een koukleum hier in het hoge noorden! Vlak bij zee, vaak koude wind. Dus: laagjes, vesten en losse dekentjes…..

 8. Geweldig mooi geschreven en het voelt of je iedereen al jaren kent. En ook met dit mooie blog komt toch iedereen bekent voor prachtig. Dank je wel voor de mooie woorden.

 9. Team fluitketel hier?bij Tantilky heb je zoveel keus dat het niet uitmaakt of je team koukleum of team fluitketel bent?er is voor ieder wat Wils! Super winkel met super assortiment!

 10. Ik ben een echte koukleum, maar met inmiddels 4 lange en 2 korte vesten en 4 sjaals van Tantilly kan het niet meer mis gaan. Heerlijk om te dragen, fantastische kleuren en zo’n leuke service. Blij met jullie! Goede jaarwisseling en tot volgend jaar.

 11. I ❤️ Tantilly!
  Ik heb inmiddels een aardige collectie, maar….. er kan altijd meer bij! Zowel in de koukleum als in de fluitketel-collectie ?

 12. Door Leonie Boskloppper getipt voor dit prachtige merk, want oh, wat ziet zij er geweldig uit in deze kleding! 2022 komen we een keer samen langs in “Deemter”. Allebei verlieten we het oosten van het land, maar we vonden elkaar weer. En een keertje bijkletsen en shoppen is dan een geheel goed plan. Kun je beter meteen maar ter zaken komen in een winkel die tof is in plaats van doelloos rond te sjokken. Hoewel, ook die tijd komen we wel (pratend) door. Oh ja, team koukleum met laagjes!

 13. Team voornamelijk koukleum vind dit een geweldige blog. Dankjewel Marike!

  Als ik zo vrij mag zijn zou ik nog willen toevoegen dat alle stofjes zo fijn met elkaar te combineren zijn. Een prachtige zomer Zoë wordt bijvoorbeeld lekker warm met een Noa Nova vest en hoeft gelukkig niet het hele herfst /winterseizoen in de kast te blijven hangen.

  We love Tantilly!

 14. Bianca Muriel zegt:

  Beste Marike,

  Wat heb je dat goed en leuk geschreven.
  Ik heb van elke stof wel wat. Ik ben eigenlijk #teamantistrijk maar de dubbelzijdige katoenen jurken dragen zo heerlijk en zijn ook superleuk dus dan toch maar af en toe aan de strijk ?

  Groetjes, Bianca

 15. Cathalijne zegt:

  Wat super geschreven.. en zo herkenbaar.
  Zelf ben ik van alles wat.
  Dan warm en dan weer koud, daarom ook fan van de vesten van Tantilly.

 16. Wat een leuk blog weer Marike. IK ben vooral fan van de travelstof en de warme stofjes voor de koude winterse dagen. Daarnaast heb ik een klein verzameling Tantilly vestjes die overal in huis slingeren zodat ik snel een vestje aan kan schieten en ook weer uit kan doen als het te warm wordt. Handig om alle verschillen in de stofjes te lezen. Ik hang mijn Tantilly jurkjes vaak te luchten om ze niet te vaak te wassen, dat bevalt me prima.

 17. Christa zegt:

  Marike, fijn om alle stoffen eens op een rijtje te hebben met hun eigenschappen. Van elke stof heb ik wel één of meerdere Tantilly items. Door de vele soorten stoffen en items ook onderling te combineren met elkaar is Tantilly het hele jaar door te dragen.

  1. Esther Scheper zegt:

   Er komt hier regelmatig een tropisch eiland voorbij dus ik ben giga blij met al mijn travelstof en katoenen Tantilly jurkjes!! Ik strijk NIETS want ik mis een beetje het huishoud-gen en hang al mijn jurkjes uit de wasmachine op een hangertje. Ideaal. Blij met jullie mooie merk, achterliggende filosofie, eerlijke productie, de gezellige kleurtjes en natuurlijk ook de Tantilly groep en het blog!!

  2. Nelleke zegt:

   Wat een leuk nuttig Blog! Mooi overzicht van de verschillende stoffen uit jullie collectie! Ik heb het bijna altijd warm, dus katoen en viscose had altijd mijn voorkeur. Misschien ga ik me in 2022 eens wagen aan een travelstof jurkje?

 18. Wat een ontzettend leuk geschreven blog lieve Marike.

  1. Mooie blog. Het geeft mij een duidelijk overzicht uit al die verschillende mooie kleding.
   Mijn wens voor 2022 is om eens vanuit België naar Deventer te gaan om al die modellen eens uit te proberen. Durf het nog niet altijd aan om bepaalde modellen online te bestellen. De kleding die ik nu al aankocht zitten nog in mijn comfortzone . ?

 19. Danielle zegt:

  Team wapper/fluitketel, dus team laagjes! Geweldige jurkjes combineren met een Noa Nova vest en in de zomer met een ikat. Heerlijk!

 20. chucky1012 zegt:

  Mooi geschreven blog….
  Zo goed en heel duidelijk uitgelegd over hoe de stoffen zijn gemaakt, voor wie en in welke seizoenen men dit aan kan doen…
  Ik hou van de winterstoffen katoen tot het weer 25 graden is….. mooi en kleurrijk.
  Ik ben een kleurrijk persoon..
  Ben een koukleum waar niets aan te doen is.
  Viscose neemt bij mij geen zweet op…..
  Het plakt en de stof gaat niet perfect in model.
  Hier krijg ik kippenvel van ?

  Een fijne jaarwisseling ✨?

  1. Ben van de laagjes…heerlijk om vest over items te dragen zowel blouses ,t-shirt of dress 😉

 21. Oh wat tof! Hier was ik echt naar opzoek! Ik wil binnenkort m’n eerste tantilly aan gaan schaffen en dit maakt het een stuk makkelijker kiezen ♡

  1. Angelique zegt:

   Mooi geschreven!
   En ook duidelijk…
   Ik hou van alle stofjes van Tantilly. Ik heb t eigenlijk altijd warm, met uitzondering als ik moe ben…
   Een grote fan van vesten, die in grote voorraad in grote keuze qua kleur, model en verschillende stofjes zijn bij Tantilly ❤
   Groetjes Angelique

  2. Melanie zegt:

   Dat is een goede uitleg!! Je weet dat er verschillende soorten stof zijn maar komt er vaak pas achter wat je gekocht hebt als je met het kledingstuk bij de wasmachine staat. ? Gelukkig ben ik niet zo’n koukleum dus zo’n twisted top zou voor mij wel een keer ideaal zijn. Leuk geschreven Marike!! ?

 22. Deze ” koukleum” is helemaal happy met de jurkjes in Tantilly’s warme winterstof!! Wat een superfijn materiaal!! En in prachtige printjes!

 23. Annemiek zegt:

  Wat leuk beschreven ik ben wel een beetje een koukleum en vind de vesten dan ook zeer fijn om te combineren met de Tantilly rokjes wraptops en jurken.
  Ik heb van alle stofjes wel kleding en bevalt me prima ben er erg blij mee en draag sommige kledingstukken het hele jaar door.
  Groetjes Annemiek

 24. Je schrijft heel prettig. Je voelt als t ware de stoffen en weet door de kleurrijke uitleg precies wat t best past bij welk type en tijd van het jaar. K ben blij trouwens dat ik goed kan strijken en bijna nooit een foutje heb met wassen want ik ben zelf erg dol op de katoenen kleding…… Geen koudkleum dus ?

  1. Goed om te weten. Ik ben een enorme koukleum, en draag daarom in de winter geen rokken of jurken. Dat vind ik erg jammer. Maar door deze informatie ga ik het zeker proberen

 25. Dit geeft stof tot praten…?
  Super mooie ( h) eerlijke kleding uitleg daar ben je zomer winter lente herfst zo mee weg!!!

  1. Floranke zegt:

   Wat een leuke blog om te lezen.
   Niet echt een koufkleum maar een vestje vind ik altijd wel prettig.

   1. Rosalie zegt:

    Team sambal, ofwel de verwarming op standje sambal…
    Ik kijk eigenlijk nooit of de stof warm genoeg is voor het seizoen, maar naar of ik de kleur vind passen. Ik trek er gewoon een vestje of eigenlijk het liefst een spijkerjasje bij aan. Dat vind ik zo’n mooie combi bij de prachtige jurkjes. En natuurlijk een panty en vaak dan nog een legging.

 26. Marieke zegt:

  Helder verhaal. Doe mij maar het liefst iets met stretch. En vooral, niet te warm.

  1. Fijne uitleg….
   En dan ben ik ook nog eens fan van de zijdemix.
   Ik heb van alles wat…..

  2. Wat leuk om te lezen, wist ik niet! Travelstof klinkt echt als een musthave ?

 27. Liesbeth zegt:

  Waarom leer ik dit nu pas?

  Doe mij een kast vol travel-stof!!! ?
  Wat een gezellige stoffen leerschool! Dank!! ❤️???

  1. Monique zegt:

   Team Travelstof! Al jaren geleden mijn relatie verbroken met de strijkplank, dus… ?

   1. Bianca Vlastuin zegt:

    Duidelijk verhaal. De stof is soms lastig te zien bij aankoop online. Daarom kom ik het liefst naar de winkel. De warme winterstop was een verrassing. Wel een aangename verrassing voor deze comfy Truus.

 28. Leuke blog, helder en duidelijke uitleg.
  Goed geschreven.
  Leuk om te lezen.

  1. Tamara Harlaar zegt:

   Wat een toffe blog! Het eerste wat ik altijd doe in een kledingwinkel is met mijn hand langs de kleding gaan. Zo voel ik al direct welke stof mij tegen staat. Er is tegenwoordig zoveel synthetisch. En dat vind ik echt verschrikkelijk. Zo kan ik mij echt opgesloten voelen in kleding die niet ademt. Ik draag het dus ook absoluut niet. Soms doe ik een online miskoop die ik dan ook gelijk weer weg doe helaas. Ik heb gelukkig van Tantilly vele mooie jurkjes en tops van katoen, warme winterstof en ademend viscose dus genoeg om uit te kiezen!

 29. Team fluitketel/heteluchtballon hier….Dus erg blij met alle keuzes bij Tantilly!!!

  Een warm winterstofje kan ik prima combineren met een heerlijk vest als ik het soms fris heb. Maar een jurkje in een velvet stof met korte mouw en vest zijn ook prima voor mij in de winter. Travelstof of katoen in de winter, met Tantilly hier allemaal geen probleem. Veelzijdig en kleurrijk in alle seizoenen dus gewoon!

  1. Carlijn zegt:

   Team laagjes, dan kan er altijd iets aan of uit ?

   Heel leuk om te lezen!

  2. Cassandra zegt:

   #teamkoukleum hier! Joehoe ?
   Wat ik trouwens op de koop toeneem, het zijn de gevolgen van een operatie (niks ernstigs, best choice ever) Ik hou dus enorm vd warme winterstoffen maar ook vd rekbare stofjes … travelstof, viscose … Kom maar door! Lekker Noa Nova vest erover heen, en mij hoor je niet! ❤ de veelzijdigheid van Tantilly.
   Bedankt voor de wastips, ik sla ze op!

   1. Super leuk om te lezen, ik doe alles eigenlijk altijd op gevoel dus grappig om te lezen dat t dan ook wel klopt bij deze koukleum… ?

  3. Ik heb nog niet veel items van tantilly maar mijn wishlist groeit met de dag. Helemaal na alle leuke blogs, fb berichtjes en leuke acties. Ga binnenkort weer echt voor de bijl, maar nu nog die keuze hahahaha….
   Liefs Roelien

  4. Superleuk en informatief stuk! En heel leuk geschreven ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *